Domijada 2015.

Božićna priredba

Maturalna večer

 

Dan doma

Cilj projekta Hodočašće u Vukovar  je upoznati učenike  s gradom Vukovarom, s njegovom ratnom poviješću, sadašnjošću i nastojanjima i nadanjima za budućnost. Program hodočašća obuhvaća pješačenje od Osijeka do Vukovara, sudjelovanje na križnom putu od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja i posjet Ovčari. Mnogi mladi, nisu imali prilike vidjeti i upoznati ovaj grad heroj, stoga je ovo hodočašće posebna prilika za njih. Također, hodočašće predstavlja nešto i za one kojima se dolazi, odnosno Vukovarce, jer im tako pokazujemo određenu zahvalu za domovinu koju danas imamo.

Read more...

Trgovanje ljudima, a posebno ženama i djecom, jedan je od najvećih zločina našeg doba i najgrubljeg oblika kršenja temeljnih ljudskih prava. Kao primjer navodimo samo nekoliko ljudskih prava koja se ovim zločinom krše: pravo na život, pravo na rad i obrazovanje, pravo na slobodu izbora,  pravo na slobodu kretanja, pravo na dostojanstvo, pravo na sigurnost, pravo na jednakost, pravo na zdravlje itd. O svemu tome popričali smo s predstavnicima Mup – a grada Zagreba koji su nas upozorili na opasnosti, ali i mogućnosti zaštite.

Prehrana, odnosno hrana nam treba kako bismo unijeli hranjive tvari potrebne za zadovoljenje energetskih potreba, za rast, razvoj, očuvanje dobrog zdravlja, prevenciju različitih bolesti, odnosno za dobro funkcioniranje. No, iako možda niste uvijek bili svjesni da prehrana ima značajnu ulogu u vašem životu, dobro je znati da njena kvaliteta utječe na kvalitetu života ovisno o hrani koju odaberete za svoju prehranu. Svakodnevnim izborom onoga što ćemo pojesti možemo imati koristi ili možemo naškoditi svojem zdravlju u manjoj mjeri, ali kada se izbor hrane kao odabrani način prehrane ponavlja godinama, dobrobiti ili posljedice na zdravlje postaju vidljivi i veliki. Stoga je važno, u cilju održanja, unapređenja i zaštite zdravlja, odabrati pravilnu prehranu.

Tijekom puberteta događaju se promjene u tijelu, promjene na spolnim organima, koža postaje masnija, pojačava se znojenje praćeno specifičnim mirisom… Sve te promjene nose i razne probleme u koje su nas uputili učenici medicinske škole G. Džambo i M. Butorac te su nam na pristupačan, vršnjački način objasnili kako se nositi s tim "novim" problemima.

Kažu da je dobro ponašanje veliko umijeće i pola uspjeha u životu. Zato svake godine u domu organiziramo radionice bontona na kojima učimo pravila lijepog ponašanja u svim životnim prilikama: kako se pravilno upoznati i predstaviti, tko se prvi rukuje, koja su pravila lijepog ponašanja na ulici i u restoranu, koja su pravila za stolom… Nadamo se da će se dio te kulture prenijeti i na kulturno ophođenje u domu.

Ekološka radionica i ove godine radi punom parom – obrađuju važne ekološke teme poput Zaštite ptica  i klimatskih promjena, obilježavaju tematske datume poput Dana jabuka i Dana zahvalnosti za plodove zemlje te promiču ekologiju i očuvanje kulturne baštine. Ovogodišnje Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo jesenskom dekoracijom i tradicionalnim proizvodima kojima zahvaljujemo na svim radostima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni,  kao i prigodnim plakatima i radionicama s temom plodova zemlje.

Read more...

Tradicionalni razgled grada za nove učenike, ove smo školske godine začinili pomalo alternativnim razgledom pod nazivom Uspavani zmaj - pješački obilazak koji povezuje zaboravljenu narodnu predaju o zmijama i zmajevima, vidljivim zagrebačkim motivima i novodobnim ezoterijskim teorijama. U pratnji kazivačice Ive iz Secret Zagreb Walks, čuli smo brojne priče o zagrebačkim zmajevima. Od narodnih priča, preko simbola na pročeljima, do neobičnih udruženja i povijesnih vatrenih katastrofa. Ovaj maštoviti razgled daje drugi pogled na grad, a ima i preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Read more...

Drage učenice i učenici,

želimo vam sretan početak nove školske godine 2017./2018. te mnogo uspjeha u učenju, vladanju i radu.

Posebnu dobrodošlicu želimo novim učenicama i učenicima koji se danas po prvi puta odvajaju od svojih roditelja  i počinju školovanje i  život izvan mjesta stanovanja. Uz stvaranje novih prijateljstava i usvajanje novih znanja, ovu školsku godinu iskoristite i za izražavanje svoje kreativnosti. Sretno!

U srijedu navečer, 17.05.2017., održana je svečana večera za naše drage maturante koji su uspješno završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Prigodnim programom, pjesmom i plesom proslavili smo ove četiri godine koje ste proveli s nama u domu.

Prisjetili smo se vaših najljepših trenutaka, a gosp. ravnatelj je dodijelio nagrade i pohvale maturantima koji su se ove četiri godine istaknuli u domu svojim trudom i zalaganjem.

Naj maturanticom generacije 2016./2017. proglašena je Gloria Mataija.

 

Čestitamo svim maturantima i želimo im puno sreće i uspjeha na daljnjem putu sazrijevanja!

Read more...

Peta simulirana sjednica za učenike srednjih škola okupila je 15. svibnja 2017. srednjoškolce iz 33 škole iz cijele Hrvatske i dva učenička doma iz Zagreba. Kao i svih dosadašnjih godina, srednjoškolci zastupnici predano su sudjelovali u programu sjednice, što znači da su oformili klubove zastupnika i dva nadležna odbora, Odbor za pravosuđe i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu. Tema rasprave na Petoj simuliranoj sjednici bila je Zakon o mirenju. Iako je Zakon o mirenju 14 godina na snazi, građani još uvijek ne znaju dovoljno o postupku mirenja, kao izvansudskom načinu rješavanja sporova. To je Zakon koji se vrlo malo koristi u praksi. Na sve to upozorili su srednjoškolci zastupnici i iznijeli niz ideja kako to promijeniti. Učenica Gloria Mataija, kao jedina predstavnica učeničkih domova RH  ispred Odbora za pravosuđe, predstavila je svoj govor (v. att). Mentor učenici je bila mr.sc. Andreja Marcetić.

 

 http://www.sabor.hr/simulirana-sjednica-sabora-za-ucenike-2017, https://www.youtube.com/watch?v=yB-Ta5OMQsw&feature=youtu.be

Read more...

Jeste li znali da se usred Zagreba nalazi jedan Botanički vrt koji je za javnost otvoren svakog dana, no za kojeg rijetki Zagrepčani znaju i još ga rijeđe posjećuju? 

Botanički vrt  Fran Kušan smješten je u sklopu Zavoda za Farmaceutsku botaniku, na adresi Schrottova 39. Osnovao ga je 1946. godine prof. dr. sc. Fran Kušan, prvi profesor Farmaceutske botanike.

Vrt se danas proteže na 23 680 m2, a u njemu raste više od 1000 biljnih vrsta. Među ostalim, uspijeva više stotina različitih vrsta ljekovitog bilja koje su sa svojih istraživačkih putovanja donosili suradnici Zavoda. Dio biljaka zasađen je iz sjemena koje su znanstvenicima poklanjali ili slali inozemni prijatelji, suradnici i poznanici.
Vrt je osnovan kao prvi botanički vrt u ovom dijelu Europe te kao jedan odmalobrojnih europskih botaničkih vrtova specijaliziranih za uzgoj ljekovitih i otrovnih biljnih vrsta. 

Read more...

Na proljetnom nogometnom turniru, koji je ove godine trajao od veljače do travnja, sudjelovalo je 5 ekipa. Treće mjesto zauzela je ekipa Dragan i družina (D. Bajić, L. Idžojtić, J. Marinić, R. Zec, L. Klarić, L. Klarić), a drugo mjesto ekipa Zagića (K. Hanžek, D. Matija, D. Sili, M. Hanžek, M. Lisak, M. Novačić).

 

Uvjerljivi ovogodišnji prvaci bili su dečki iz ekipe B.B.B. 86 (M. Blažeković,M. Mušlek, M. Poštolka, K. Zebolc, A. Đurić, D. Badenić) dok je titulu najboljeg strijelca odnio Gabrijel Džambo. Čestitamo svim sudionicima i pobjednicima turnira! 

Read more...
Page 1 of 5