Učenički dom je odgojno - obrazovna ustanova namijenjena prvenstveno učenicima, redovitim polaznicima srednjih škola Grada Zagreba koji ne žive u mjestu školovanja. U Domu mogu biti smješteni i studenti viših škola i fakulteta ako postoje slobodni kapaciteti i uz uvjete određene Statutom Doma.

Učenički dom Tina Ujevića pozicionirao se kao prepoznatljiva odgojno- obrazovna ustanova u okruženju zahvaljujući materijalnim i tehničkim uvjetima te pedagoškoj i projektnoj djelatnosti. Vizija doma realizira se kroz neprestano mijenjanje i pronalaženje novih strategija za unapređenje života i rada u domu. Dom osigurava svim učenicima stalnu pedagošku pomoć, smještaj i prehranu. Naš stručni tim čine ravnatelj, jedanaest odgajatelja, dvije stručne suradnice i medicinska sestra.

Dom je osnovan 1955. godine na adresi Jordanovac 110 pod nazivom Ðački dom učenika srednjih škola i u privredi. Osnovao ga je Narodni odbor grada Zagreba, a 1980. godine dom je pripojen školskom centru za cestovni saobraćaj, Kraljevićeva 24, Zagreb. Iz sastava Centra izdvaja se 1990. pod nazivom OOUR Ðački dom Jordanovac.

Stvaranjem samostalne Republike Hrvatske zgrada u kojoj je bio dom vraća se u vlasništvo crkve, a grad Zagreb dodjeljuje lokaciju i sredstva za izgradnju novog doma. Dom je izgrađen u rekordnom roku, iako je Hrvatska bila u ratu.

26. travnja 1992. Dom započinje s radom na novoj lokaciji. Preseljeni su svi učenici, zajedno s osobljem u novu zgradu namjenski građenu za učenički dom.

1. travnja 1994. Dom je dobio ime Učenički dom Tina Ujevića, tako da već 20 godina nosi ime velikog hrvatskog pjesnika, esejista i prevoditelja.